Hautajaiset

"Älköön sydämenne olko levoton. Uskokaa Jumalaan ja uskokaa minuun. Minun Isäni kodissa on monta huonetta – enhän minä muuten sanoisi, että menen valmistamaan teille asuinsijan." (Joh. 14:1-2)

Läheisen menettäminen on pysäyttävä kokemus. Vaikka olisi ollut tiedossa, ettei aikaa ole paljoa jäljellä, kuolema koskettaa ja pysäyttää silti. Hautajaiset tarjoavat mahdollisuuden jättää poisnukkuneelle rakkaalle viimeiset jäähyväiset. Kristittyinä jäämme odottamaan edesmenneiden rakkaittemme jälleennäkemistä taivaan kodissa.

Hautajaiset jakautuvat kahteen osaan – siunaukseen ja muistotilaisuuteen. Siunaus järjestetään tavallisesti kappelissa, tosin se on mahdollista toimittaa myös haudalla, jos sää sen sallii. Muistotilaisuus on omaisten järjestämä tilaisuus, jonka voi pitää seurakunnan tiloissa, kotona tai muussa omaisten hyväksi katsomassa paikassa.

Joroisten seurakunnassa hautajaisia järjestetään tavallisimmin perjantaisin ja lauantaisin. Tarvittaessa myös muut päivät tulevat kyseeseen, esimerkiksi saattojoukon ollessa pieni. Sopivasta ajankohdasta voi neuvotella, kun varaa hautajaisia kirkkoherranvirastosta. Kappelissa siunaukseen varataan yleensä tunti. Mikäli saattojoukko on suuri, kahdeksankymmentä henkilöä tai enemmän, on asiasta hyvä mainita varausta tehdessä, jotta siunaukseen voidaan tarpeen mukaan varata enemmän aikaa.

Hautajaisia varatessa selviää myös siunaava pappi. Hän on omaisiin yhteydessä ja sopii ajan siunauskeskustelulle. Tapaamisessa puhutaan hautajaisten käytännönjärjestelyistä ja vainajan elämästä. Siunauskeskustelun yhteydessä sovitaan lisäksi siunauksen virsistä ja muusta musiikista. Mikäli omaisilla on musiikin suhteen erityistoiveita, heidän on syytä olla niiden tiimoilta yhteydessä kanttoriin.

Seurakunta pyrkii tukemaan surun kohdanneita. Erilaisia sururyhmiä on tarjolla säännöllisesti. Halutessaan voi hautajaisten jälkeenkin ottaa yhteyttä seurakunnan työntekijään ja sopia juttutuokion hänen kanssaan.